Vammat

1. Nilkka

Nilkannyrjähdyksen (Ankle Sprain) ensiapu

Kolmen K:n hoito eli KYLMÄÄ, KOHOLLE, KOMPRESSIO (paine) eli nilkka saatetaan mahdollisimman pian koholle, nilkkaan lievästi puristava sidos ja kylmäpakkaus. Kylmää käytetään 20 min kerrallaan vaatteen läpi,  2-3 päivän ajan muutamien tuntien välein. Kylmän käyttö ehkäisee verenvuotoa ja turvotusta.

Tämän jälkeen voidaan aloittaa  KIVUTTOMAT harjoitukset. Aluksi nilkkaa ojentaen ja koukistaen. Tasapainolautaa voi käyttää myöhemmin nilkan vahvistamiseen. Vahvistavia harjoituksia on netissä mm.: http://www.mckinley.uiuc.edu/handouts/anklesprain/anklesprain.html

Suomeksi: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00176

Nilkka paranee yleen 2-8 viikon kuluessa. Nilkaa kannattaa suojella 1-2 kk teippaamalla tai tukisiteillä.

Akillesjänneoireet kasvuvaiheessa

Kasvuvaiheessa jänteet kasvavat hitaammin kuin luut, jolloin akillesjänteet kipuilevat.Käytä kantalappuja erityisesti jalkapallokengissä helpottamaan kireyttä. Lisäksi pohkeiden ja akillesjänteiden venyttelyä ja kylmää päälle.

Nilkan vahvistaminen

Nilkan vahvistaa monella tavalla esimerkiksi nousemalla päkiöille laitteessa, mutta tehokkaampaa on kehittää samalla tasapainoa esimerkiksi

  • nousu päkiöille yhdellä jalalla ilman tukea
  • yhdellä jalalla seisten (jopa tasapainolaudalla) ja muuttaen painpistettä siirtämällä käsiä ja jalkoja (mahdollisesti painot käsissä)
  • kuten edellä, mutta maalivahdille heitetään jalka- tai kuntopalloa
  • erilaiset hypyt ja loikat päätyen hyvään tasapainoon

2. Sormet

Sormet vääntyvät maalivahdeilla helposti, nuoremmilla pallosta ja vanhemmilla törmäyksistä. Sormet ovat kivuliaita pitkään ja sormijumpasta huolimatta lopullinen liikkuvuus saattaa palata vasta vuodenkin päästä.

Harjoituksiin voi valmistautua teippaamalla nivel ja sen jälkeen hanskan päältä kaksi sormea yhteen.

Jos sormi vääntyy pois paikaltaan, esimerkiksi taaksepäin, pitäisi se vetää heti takaisin … kunhan vetäjä löytyisi.

3. Suoliluu

Tekonurmella harjoitellessa maalivahdilla usein ”palaa” iho lonkan kohdalta, vaikka käyttäisi vaatetuksen alla suojaavaa vaatettakin. Koska palanut iho saa helposti tekonurmelta likaa, on se puhdistettava huolella. Aluetta joutuu hoitamaan voiteilla ja varomaan heittäytymistä ko. puolelle.

Pitempiaikainen vamma, kuukausia, on suoliluun (Hip pointer)  ruhje eli luumustelma. Tällöin verta kertyy luun sisään ja siitä syystä paraneminen kestää. Vaikka harjoitella voi  niin heittäytymistä kyljelle on varottava. Voi kokeilla myös vaahtokumia ommeltua housuihin estämään kovat kolhut.

Lonkan vammoista:

http://www.coreperformance.com/knowledge/injury-pain/hip-injuries.html

3. Polvi

Polvivammat ovat jalkapallossa turhan tavallaisia. Pahimpia ovat ristisiteiden tai sivusiteiden  katkeaminen. Ristisiteet joudutaan leikkaamaan, sen sijaan sivusiteiden repeämät korjaantuvat itsestään.

Kierukkavammat tähystetään ja poistetaan irtiolevat osat. Nuorilla kierukka voidaan myös ankkuroida luuhun,

 

Hyppääjän polvi

Hypppääjän polvi (jumper’s knee)  johtuu esimerkiksi ylirasituksesta, joka ilmenee polvilumpion ala tai myös yläpuolella olevana kipuna.  Tämä on pitkäaikainen vamma, josta löytyy useita hyviä sivuja terve.fi-sivustolta. Esimerkiksi

http://www.terve.fi/liikuntavammat/hyppaajan-polven-diagnosointi

http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/knee-pain/jumpers-knee

4- Muut

Lihaskramppi

Lähde: http://www.terveystalo.com/fi/Palvelut/Sport/Sport-tietopankki/

”Lihaskrampissa, kansanomaisemmin suonenvedossa, lihas menee jännitystilaan. Lihaskramppi voi olla signaali lihasten väsymisestä, vääränlaisesta kuormittumisesta tai lihas- ja suolatasapainon häiriöstä. Jos liikkumista jatkaa, lihas on alttiimpi repeämälle.
Lihaskramppi laukaistaan venyttelemällä rauhallisesti lihasta supistuneesta tilasta kohti lepopituutta vähintään 10 sekunnin ajan. Kylmähoidon sijaan lämpö voi tuntua mukavammalta.

Kuntoutus

Toistuvat lihasvauriot voivat kieliä huonosta lihaskunnosta, vääristyneestä lihastasapainosta tai riittämättömästä valmistautumisesta harjoitukseen eli puutteellisesta lämmittelystä. Esimerkiksi toistuvat takareiden krampit vaativat oikean lihastasapainon palauttamista etu- ja takareiden välille sekä mahdollisesti lantion asennon korjaamista. Liikuntaan perehtynyt fysioterapeutti voi tarkistaa kehon kuormituksen suorituksessa ja neuvoa, miten vahvistaa oikeita lihaksia.

Urheilijan tyrä

Urheilijan tyrä (Sportsmans groin, Gilmore’s groin) on yksi nivusvammoista, jonka diagnisointikaan ei ole helppoa. Konservatiivisena hoitona on perinteinen vahvistaminen, venyttäminen, kylmä. Nivusvammat ovat yleisiä jalkapalloilijoilla ja valitettavasti uusiutuvat herkästi. Tähystämällä voidaan lihaksen ympärille laittaa verkko tasaamaan kuormitusta, mutta sekään ei varsinaisesti paranna vammaa.

Nivusten vahvistamis ja venytysharjoituksia

http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/hip-groin-pain/gilmores-groin/strengthening-gilmores-groin

http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/hip-groin-pain/gilmores-groin/stretching-gilmores-groin

Lonkankoukistajien venytys ja vahvistaminen

Lähde: https://www.youtube.com/watch?v=OSUkYzvkzQE&feature=player_embedded

Ensimmäisessä kuvassa taivutetaan polvea alaspäin, toisessa nostetaan ylävartaloa ylöspäin, kolmannessa avustaja painaa ylempää jalkaa eteenpäin pitäen toista jalkaa alhaalla.

Lonkan_venytys1 Lonkan_venytys2 Lonkan_venytys3

Ensimmäisessä harjoituksessa ylempää jalkaa nostetaan ylöspäin (loitontajat), nilkoissa on hiekkapussit. Toisessa harjoituksessa alempaa jalkaa nostetaan ylöspäin.

Lonkan_vahvistaminen1 Lonkan_vahvistaminen2

Seuraavassa harjoituksessa nostetaan jalkaa ylöspäin, hiekkapussit ovat tehostamassa liikettä.

Lonkan_vahvistaminen3a Lonkan_vahvistaminen3b

Lonkkaa nostetaan ylös, alas laskettaessa pidetään edelleen ilmassa.

Lonkan_vahvistaminen4a Lonkan_vahvistaminen4b

 

Vastalihakset

Urheilulla vahvistuvat lajinomaisesti tietyt lihakset esimerkiksi maalivahdeilla potkaiseva jalka, käsissä heittolihakset. Lihasten tasapaino on syytä säilyttää loukkaantumisien vahvistamiseksi ainakin

  • takareidet
  • heittoliikkeen vastalihakset
  • lantion ja pakaran lihakset

 

Vastaa