Tekniikka lapset

Mielestäni lasten ei pitäsi kovin nuorena jättäytyä maaliin, vaan pelata kentällä ja harjoitella muitakin lajeja.  Pikkukentillä (6-11v) jap ienissä maaleissa kannattaa peluuttaa, siinä iässä, parhaita pelaajia, useita. He kestävät parhaiten takaiskut, jotka jotkut ottavat raskaasti. Koska joukkueet tarvitsevat maalivahdin, niin toki tekniikkaa opettaa, kunhan sinne maaliin ei istuteta samaa lasta, joka peliin. Maaleissa usein aloittavista pienistä ja ketteristä pelaajista, tai isoista ja kömpelöistä tulee harvemmin hyviä maalivahteja.

Kun lähestytää isoja kenttiä maalivahdin erikoistuminen alkaaJossakin vanhassa palloliiton D-oppaassa luki ”maalivahdin erikoistusmisjakso alkaa 13 vuotiaana, jonka jälkeen hän vieläkin pelaa kentällä. Olisi  hyvä, että tuleva maalivahti ansaitsee muiden pelaajien arvostuksen jo kentällä.

Toki kannattaa opettaa oikeita tekniikoita, mutta useilla ei vielä pitkäjänteisyys riitä syvälliseen harjoitteluun ja lopulta urheilullisuus on jatkossa tärkeämpi asia. Kuitenkin ennen peliä tehtävääm lämmittelyyn kannattaa panostaa.

Pallollineen lämmittely (valmentaja tai vanhempi heittää palloa), jota voidaan käyttää myös 15minuutin harjoitteena harjoituksissa.

1. Perusliikkuminen

Lapsille liikkuminen eri liikuntamuodoissa ja lajeissa on tärkeää. ”Kovia juttuja”  ovat mm. seuraavien asioiden osaaminen:

  • kuperkeikat eteen ja taakse
  • silta
  • karhukävely
  • mittarimato
  • liskokävely (krokotiili)
  • jänishyppely

Maalivahdin perusliikkumiseen riittää juoksemisen ja kentällä  pelaamisen lisäksi sivuttaisaskeleet. Tärkeää on, että  liike alkaa aina työntämällä ulommaisella jalalla.

2. Syöttäminen

Syöttöhetkellä pallon on oltava vartalon etupuolella. Sisäteräsyötossä tukijalka osoittaa syöttösuuntaan. Jalka saattaa palloa pitkään tarkkuuden ja voiman saamiseksi. Kun syöttäminen onnistuu vahvemmalla jalalla siirrytään heikompaan.

3. Kiinniotot käsiin

3.1  Pallon kiinniotto jalkojen välistä

Edestä maata pitkin tulevat otetaan syliin jalkojen välistä. Perusasento on hartioiden levyinen asento, josta hypätään leveämpään asentoon ja annetaan pallon vieriä syliin. Suorituksen päälle pidetään lyhyt pysähdys, jolla varmistetaan tasapaino ja oikea tekniikka. Vaikka aikuiset käyttävät pieniä ”kimmohyppyjä” on lasten opeteltava tekniikka ilmaan niitä – paikaltaan.

3.2 Pallon kiinniotto syliin

Syliin ottaminen on lähes kopio jalkojen välistä kiinniotettavaan palloon. Myös tässä kyynärpäät täytyy pitää yhdessä.

3.3  Pallon kiinniotto kasvojen korkeudelta

Pallo otetaan edestä ja pidetään hetki nauttien ”kopista”. Palloa ei saa vetää syliin, koska se heikentää tasapainoa ja johtaa pallojen putoamiseen vanhempann. Usein tämä tuottaa vaikeuksia pienten käsien vuoksi: tällöin pallon voi pudottaa alas ja heittäytyä päälle

Korkea pallon kiinniotto syliin tai jopa pään yläpuolelta  (koppi)

3.4. Pallon taakse meneminen

- voidaan yhdistää edellisiin heittämällä pallo vähän maalivahdin sivulle

4. Heittäytyminen

Heittäytyminen/kaatuminen polviltaan pallon ja seisaaltaan
- pienissä maaleissa ei tarvita pitkää heittäytymistä

4.1 Heittäytyminen  polviltaan

Heittäytymisellä polviltaan kevennetään heittäytymistä, ja voidaan siten kehittää tekniikkaa. Pallon kiinniottamiselle on kolme paikkaa:

  • pään etupuolelta ja edestä, jolloin alempi  oleva käsi pysäyttä pallon jääden pallon taakse, ja ylempi käsi painaa pallon maata vasten estäen pomppimisen
  • kasvojen edestä, jolloin ranteet kääntyvät taaksepäi pysäyttäen pallon
  • keskivartaloon, jolloin kädet pallon päälle

4.2 Heittäytyminen seisaaltaan

Pikkumaaleissa riittää kun osaa ja uskaltaa heittäytyä. Sitä voi opetella ilman etuaskelta ja etuaskeleen kanssa.Etuaskel

 

 

 

 

5.  Pallo vaastaan meneminen

5.1 pallon kiinniotto vastaan juosten

Juostaan palloa vastaan ja otetaan pallo syliin, kädet pallon taakse (ei päältä). Viimeinen askel on pitempi, jolloin päästään alemmaksi ja pallo on helpompi ottaa syliin.

(video puuttuu)

5.2 Liukutorjunta

Liukutorjunta harjoitellaan ensin paikalla olevaan palloon. Juostaan suoraan, heittäydytään sivulle ja yritetään saada pallo keskivartaloo.

(video puuttuu)

6. Avaukset

6.1  Avauspotku maasta eli maalipotku

MaalipotkuPallo asetetaan viivalle aina samaan paikkaan vasemmalle tai oikealle puolelle maalia ja pyritään potkaisemaan kentää jommalle kummalle puolelle. Avauspotkun lähtöpaikka saadaan kun pallosta otetaan haluttu askelmäärä taakse (tai takalinjalle) ja 1-2 askelta vasemmalle.

 

6.2  Avaus käsistä eli ”ilmari”

Avauksessa pallo heitetään potkaisevan jalan puoleisella kädellä.

6.3 Avaukset heittämällä alakautta