Joukkue

 Joukkueen taktiikka

1. Pikkukentät

Lapsilla ja nuorilla käytetään eri ikäluokissa eri kokoisia joukkueita, jotka voivat vaihtua piirin juniorimäärien mukaan.

Luokka ikä kokoonpano
G6 6 4v4
G7 7 5v5
F8 8 5v5
F9 9 7v7
E10 10 7v7
E11 11 9v9
D12 12 9v9
D13 13 9v9
C14 14 11v11
C15 15 11v11
B16-B17 16-17 11v11
A18-19 17-18 11v11
Tytöt B16-B18 16-18 11v11

Pienet kokoonpanot ovat hieno asia, koska tällöin kaikki pääsevät pelaamaan ja kosketuksia palloon tulee paljon. Heikkoutena on, että nopeammin kehittyneet lapset voivat hallita ottelua mielin määrin.

Maalivahdeiksi on joskus halukkuutta, mutta yleensä vähemmän. Usein maaliin jämähtää iso huonosti liikkuva lapsi tai pieni liikunnallinen lapsi. Erityisesti edelliset tarvitsevat liikettä kentällä. Valitettavasti kummastakaan ei yleensä tule hyvää maalivahtia. Mielestäni

 • Maaliin ei kannata valita ketään pysyvästi, eikä edes hankkia maalivahtivarusteita: liivi vain päälle.
 • Parhaat pelaajat pelaavat vuorotellen maalissa, jos tulee maaleja, niin he kestävät sen
 • Maalivahdilla voi olla esim. 5v5-kokoonpanoissa iso rooli, jopa sivurajaheittojen/potkujen antajana

Tärkeää on, että kaikki pääsevät pelaamaan. On hyvä, että tulee voittoja ja tappioita, niitähän elämässä tulee joka tapauksessa. Lasten ja nuorten suorituksille ei kannata panna suurta painoa: kovin harvasta lapsesta tulee 2-divari pelaajaa, todella harva pääsee nuorten maajoukkueeseen saati liigaan. Kansantalouden kannalta on liikkumaan oppiminen tärkeintä, huippuja tulee jos tulee ja jo niin miten.

5v5

Pelissä voi käyttää lukemattomia kokoonpanoja, esim

 • 2 +2 eli 2 puolustajaa, 2 hyökkääjää
 • 1 +1 + 2, jossa keskikentälle valitaan juoksuvoimainen pelaaja

7v7

Kokoonpanot alkavat riippumaan jo joukkueen tasostakin,  esim.

 • 3 +2 +1 eli joulukuusi
 • 3 +1 + 2, jossa keskikentälle valitaan juoksuvoimainen pelaaja

 

9v9

Alkaa jo muistuttamaan isojen poikien pelejä

 • 3 + 3 +2
 • 3 + 4 + 1, nykyjalkapallossa pelit kuulemma voitetaan tai hävitään keskikentällä

 

2. Aikuisten pelit (tämä vaatii vielä töitä)

Lähde: http://www.youthsoccerskills.com/ josta Tactics. (Tosin  tämäkin näyttää jo hävinneen verkosta tai vaihtaneen domain-nimeä)

4-4-2

Muodostelma (formation) on eniten käytetty jalkapallossa

 • Hyökkääjät Maalinteko  on hyökkääjien velvollisuus, mutta heitä   tarvitaan myös puolustamaan (defense) painostamalla vastustajaa ylhäällä.
 • Keskikentät  Keskikenttäpelaajien pitää olla hyvin aktiivisia puolustajia   siten että puolustavat koko kentällä.
 • Puolustajat Neljä puolustajaa peittää helposti kentän sivulinjasta   sivulinjaan. Lisäksi laitapakit nousevat ylöspäin tukemaan   hyökkäystä.

4-4-2 on perinteinen muodostelma ja on viime aikojen suosituin muodostelma. Kaksi 4-pelaajan linjaa antaa hyvän tasapainon ja leveyden kentälle. Kaksi hyökkääjää suo toiselle hyökkääjälle mahdollisuuden pitää palloa, kun taas toinen hake puolustuslinjan läpi tulevia läpisyöttöjä (through balls). Tosin Wikipedia kertoo: “Nykyisin taktiikka on erittäin yleinen Britteinsaarilla, mutta manner-Euroopassa menestyneimmät joukkueet eivät käytä sitä.”

 

Puolustaminen

Neljän puolustajan linja peittää hyvin leveydeltään kentän ja antaa hyvän tasapainon. Keskikenttä pystyy myös painostamaan hyökkääjää kaikkialla kentällä. Hyökkääjien täytyy painosta pallollista vastustajaa, jotta keskikenttä ei joudu liian ylös ja avaa aukkoa taakse. Kaikki joukkueet ovat haavoittuvia siirtymävaiheessa  kun pallo menetetään.  Tässä tilanteessa 4-4-2 keskikentän täytyy puolustaa aina tehokkaasti. Kaavio (Diagram) A kuvaa, miten keskellä keskikenttää olevan pelaajan pitää pelata, jotta oma joukkue ei altistu nopealle vastahyökkäykselle

Kaavio/Diagram A

 

Kaaviossa X7 hyökkää ja aikoo ja aikoo antaa ristipallon (cross) 16-viivalle (18 yard line), X8 and X11 juoksevat ylös jotta joukkue saa ylivoiman ristipallon päässä. Keskikenttä X6 is osoittaa kurinalaista sijoittumista ja jää ylös. Tällöin X6 täyttää tyhjän alueen ja voi uudelleen rakentaa hyökkäyksen. Jos puolustavat joukkue (O:t) voittaa, niin X6 ottaa kiinni kaikki vaaralliset juoksijat. Jos X6 nousisi hyökkäykseen mukaan, niin joukkue olisi pahasti altis, mikäli pallo menetetään.

Hyökkäys/Attacking

4-4-2 muodostelma tarjoaa joukon hyökkäysmahdollisuuksia sekä keskeltä että laidoilta.  Laitapakit voivat limittyä (overlap) keskikentän laitapelaajien (wide midfielders) kanssa tai tukea laitalinkkiä (winger tarkoittaa myös laitahyökkääjää), joka on sivulinjan lähellä ristipallon toivossa (put a cross in).  4-4-2 avulla moni pelaaja on asemassa, jossa voi hyökätä ristipallon avulla. Kaaviossa A: jos X7 antaa ristipallon, niin sekä  X9 ja X10 ovat keskellä hyökkäämässä pallolle. Kannattaa hyökätä etutolpalle , jolloin voi saada maalipaikan tai estää maalivahtia saamasta helposti matalaksi jäänyttä keskitystä.  Toinen hyökkääjä arvio pallon lentoradan ja voi yrittää maalia jalalla tai päällä. X11 pitää rynnätä takatolpalle, ja saa maalipaikan, jos ristipallo menee yli. X8 liittyy hyökkäykseen ja voi saada tilaisuuden ristipallon lopussa.

Leveät hyökkäykset voivat olla myös hyökkääjien käynnistämiä, jos joukkueella on vaikeuksia keskikentän nousuissa tai jos joukkue pärjää leveillä (laidoilta) hyökkäyksillä. Kaaviossa A O3 ja O5 väliin pelattu pallo antaa X9:lle mahdollisuuden päästä takaa vaaralliseen asemaan. X10 ja X11 hyökkäävät ristipalloon, annettuaan syötön X7 voi juosta keskustaan hyökkäämään tai leikkaamaan taakse (cut back).

Vahvuudet/Strengths

 • Muodostelma tarjoaa kaksi puolustavaa 4:n linjaa, jolloin joukkueella on mahdollista painostaa pallollista koko kentän osalta säilyttäen muodostelman ja tasapainoin.
 • Hyökätessä on paljon mahdollisuuksia käynnistää hyökkäys keskeltä tai laidoilta.
 • Kahdella hyökkääjällä on mahdollisuus hallita palloa ja lisäksi venyttää puolustuslinjaa läpimenevillä palloilla.

Heikkoudet/Weaknesses

 • Keskellä olevat keskikenttäpelaajat voivat altistaa massiiviselle vastahyökkäykselle, jos osallistuvat hyökkäykseen samanaikaisesti.
 • Jos vastassa on 5 pelaajan tai kapea 3 pelaajan keskikenttämuodostelma, niin keskikenttä voi olla vaikeuksissa
 • Laitalinkki (Wingers), joka menettää pallon voi jättää laitapakin 2v1 tilanteeseen.

Tarpeet/Requirements

 • Atleettiset keskuskeskikenttäpelaajat jotka peittävät suuren alueen päästä päähän koko pelin ajan.
 • Nopeat hyökkääjät, jolla venytetään vastustajan puolustusta.
 • Pääpelivoima hyökkäyksissä, antaa mahdollisuuden hyökätä leveältä (but crosses must be converted. tätä en ymmärrä)

Puolustaminen

Muodostelma antaa tasapainoa ja leveyttä hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Kaksi 4:n linjaa on hyvin tehokas puolustamisen muoto, kun joukkue pitää muotonsa. Tärkeintä 4-4-2 puolustuksessa ei ole vain se, että tietää asemansa, vaan että tietää kuinka mukauttaa muodostelma, välttääkseen vastahyökkäyksen, kun pallo menetetään. Hyvät puolustavat joukkueet palauttavat hyvin nopeasti muotonsa ja antavat vähän tilaa hyökkääjälle puolustaessaan.  Jokaisella pelipaikalla on tärkeä puolustava rooli, kun pelataan 4-4-2.

Goalkeeper

Maalivahdin pitää huolehtia paitsi torjunnoista, niin tuntea muodostelman niin hyvin, että pystyy kommunikoimaan tehokkaasti. Jos laitapuolustaja liittyy hyökkäykseen, niin maalivahdin täytyy siirtää (slide) puolustusta. Maalivahdin täytyy tunnistaa myös ylivoimatilanteet (mismatches) 2 v 1 tai 3 v 2, sekä kommunikoida joukkue muokkaamaan muotoa sopivalla tavalla.

Defenders

Neljän puolustajan pitää kommunikoida tehokkaasti ja pelata yhdessä 4-4-2 muodostelmassa. Keskuspuolustajat ovat vastuussa hyökkääjien peittämisestä, kun hyökkääjät ovat keskellä. Jos hyökkääjät juoksevat sivulle (flanks), niin keskuspuolustajat mieluummin saattavat heidät laitapakeille kuin seuraavat leveälle. Samoin, jos hyökkääjä nousee syvälle keskikentälle, puolustajan pitää saada keskikenttä apuun  välttääkseen seuraamisen ylös. Kaavio A kuvaa tätä vaaraa. X5 (puolustaja) seuraa/imetään liian korkealle O9 toimesta, ja jos O9 syöttää pallon O10:lle syntyy suuri vaaratilanne.

 

 

Diagram  A

 

Tässä tilanteessa X5 pitää kommunikoida keskikentän kanssa ja saada heidät seuraamaan O9. Tällöin puolustuslinja pysyy muodossaan.

Suoraa (flat)  linja 4-4-2:ssa voi käyttää paitsiolinjaa hyväkseen, mikäli kommunikoivat tehokkaasti. Keskuspuolustajien täytyy olla varovaisia päästäessään hyökkääjä ohitse olettamalla heidän olevan paitsiossa. Jotta keskuspuolustaja voi asettaa luotettavasti linja, täytyy hänen katsoa oikealla ja vasemmalle, ja antaa juoksijan mennä.  Keskuspakeilla ei ole aikaa tehdä tätä pelin tiimellyksessä, jossa 1 tai 2 askelta voi ratkaista onko sijoittuneena oikein vai onko hävinnyt kamppailun. Laitapuolustajien, jotka ovat parhaalla paikalla nähdäkseen koko linjan, pitäisi olla vastuussa kommunikoida keskus puolustajille jättämään juoksijan.

Midfield

Keskikenttäpelaajien tehtävä on luoda painetta pallolliselle ja “jäljittää” (track) vastustajien juoksijoita puolustustilanteessa.  Keskikenttäpelaajien pitää prässätä pallollista ja muiden pelaajien pitää katkaista hyökkääjille tähdätyt pallot. Kaaviossa B X6 painostaa pallollista pelaajaa. X8 sijoittuu siten, että voi peitää O6:en jos hänelle syötetään, ja samalla katkaisee syöttöreitin O10:lle. X11 katkaisee O7 syöttösuunnan X3;

Diagram B

 

Jos vastustajan keskikenttä juoksee eteenpäin, niin keskikentän täytyy seurata, jotta vältytään epätasapainosta puolustuslinjalla. Esimerkiksi kaaviossa B, jos O6 jos yhtyy hyökkäykseen ja X8 ei seuraa häntä, niin X4 ja X5 joutuva ylivoimatilanteeseen 3 vastaan 2. Kuitenkin jos O11 juoksee eteenpäin, niin X7 voi kommunikoida ja ohjata hänet X2:lle, jolla ei ole pelaajaa vielä pidettävänä.. Tämä sallii X7:n aloittaa vastahyökkäyksen, jos pallo voitetaan.

Forwards

Hyökkääjienkin täytyy puolustaa tehokkaassa 4-4-2 muodostelmassa. Keskikenttäpelaajien tapaan hyökkääjien pitää painostaa pallolista, kun muut katkaisevat syöttösuunnat keskikenttäpelaajilleen. Hyökkääjien pitää halkaista (split) kenttä viisaasti. Esimerkiksi, jos molemmat hyökkääjät painostavat vasenta puolustuksen puolta, niin nopea puolenvaihto vasemmalle sivulle sallii vastustajan oikean pakin edetä kenenkään haastamatta ja luoda epätasapaino alempana kentällä.  Hyvä idea on, että toinen hyökkääjä ottaa vastuulleen vastustajan vasemman pakin ja toisen keskuspuolustajan, kun taas toinen hyökkääjä hoitaa oikean pakin ja toisen keskuspakin.

Hyökkääminen

4-4-2 tarjoaa hyvän tasapainon ja leveyden sekä antaa riittävästi mahdollisuuksia hyökätä keskeltä tai mennä vastustajan taakse sivuille. Jokaisen yksikön (puolustuslinja, keskilinja, hyökkääjät) on pelattava roolinsa mukaisesti, jotta hyökkäys on tehokasta 4-4-2 järjestelmässä.

Goalkeeper

Maalivahti on usein ensimmäinen hyökkääjä kun pallo voitetaan. Maalivahti joka osaa avata pallon tarkasti ja nopeasti on vaarallinen vastahyökkäysten käynnistäjä. 4-4-2 muodostelma tarjoaa hyvät vastahyökkäysmahdollisuudet maalivahdille avata leveälle kaaviossa A (alla)

Diagram A (animaatio osoitteessa http://www.youthsoccerskills.com/Flashcoachfx/attacking442/attacking442.html)

 

Kaavio A kuvaa tyypillistä tilannetta ristipallon jälkeen. O11 sivulinjalla on ohittanut X2:en laittanut ristipallon, jonka maalivahti ottaa kiinni. Muodostelma sallii nopean avauksen X7:lle ja luo vastahyökkäysmahdollisuuden ylivoimalla. On tärkeää, että maalivahti avaa X7:lle kuin toiselle puolelle, koska tämä aiheuttaa että O11:sta on kova työ palata takaisin.

Defenders

Keskuspuolustajien täytyy 4-4-2 muodostelmassa tarjota turvalliset asemat syöttää joukkuetovereille. Jos keskuspuolustaja saa syötön vasemmalta puolelta, hänen pitäisi katsoa nopeasti mahdollisuutta vaihtaa pelin suuntaa pelaamalla vastakkaiselle sivulinjalle. Laitapakeilla on mahdollisuus liittyä hyökkäykseen limittämällä (overlapping) laitakeskikentän kanssa ja luomalla ylivoima. Kaavio B kuvaa ongelmaa, jonka limittävä (overlapping) laitapakki voi luoda puolustukselle;

Diagram B

 

X7 tuo palloa keskustassa joka tuo ongelman O11:sta. Jos O11 seuraa X7 voi se johtaa syöttöön X2:lle ja hyökkäykseen sivulinjaa pitkin. Jos O11 seuraa limittävää X2:a niin X7 luo 3 v 2 tilanteen keskuskentällä. Laitapakit voivat myös nousta tarjoamaan tukimahdollisuutta laita/keskikentälle, joka on sivulinja lähellä.

Midfielders

Laitakeskikenttäpelaajat tuovat hyökkäykseen leveyttä. Heidän pitäisi aloittaa hyökkäys leveällä hajaannuttaakseen vastustajan puolustuksen. Tämä voi olla erityisen vaikeaa jos vastustajalla on 3 pelaajan 3 puolustus tai keskikenttä. Jos keskikenttä haluaa viedä pallon keskeltä (inside) on sinänsä OK (kaavio B), kuitenkin kaikki nousut (runs) pitäisi alkaa leveältä.  Kun oikealla keskikenttäpelaajalla on pallo ja on ristimahdollisuus , vasemman keskikentän pitäisi leikata kohtia maalia ja olla tuki tolppaa kohti juoksevalle hyökkääjälle Tällöin ylimenevä ristipallon/kaikkien läpi menevä ristipallo tuo maalintekomahdollisuuden takatolpalle.

Keskellä olevien keskikenttäpelaajien  täytyy avustaa hyökkäystä 4-4-2 järjestelmässä kurinalaisesti Jos molemmat keskikentän pelaajat hyökkäävät, niin vastustajan vastahyökkäys jättää keskikentän alueen alttiiksi vastahyökkäykselle. Jos yksi keskikenttää pelaaja osallistuu hyökkäykseen, niin toisen pitäisi pysyä n. 10 yard/metrin keskilinjan etupuolella, jolloin on mahdollista voittaa purkupallojen hallinta ja puolustaa vastahyökkäyksiä vastaan. Tämä säästää myös keskikentän “jalkoja”, heidän pitää jaksaa 90 minuuttia puolustuksessa ja hyökkäyksessä.