Taktiikka lapset

Lapset pelaavat aluksi esimerkiksi 5×5 ja 7v7 pelejä pienillä kentillä ja maaleilla. Joskus maalipotkun sijasta saatetaan käyttää avausheittoa tai sivurajaheiton sijasta sivurajapotkua.

Maalivahdeiksi valitsisin parhaimpia pelaajia, koska he kestävät hyvin kolhut. Lisäksi antaisin heille ison roolin myös vapaapotkuissa. Vaikka lyhyitä heitto avauksia ihastelllaan (taktisena osaamisena?) antaisin maalivahdin avata pitkänä potkujen opettelemiseksi ja vahvistamiseksi.

1. Sijoittuminen

1.1 Sijoittuminen torjuntatilanteissa

Sijoittuminen2

Maalivahti opettelee sijoittumaan pallon maalin keskiviivan väliin, ei kuitenkaan maalin alle vaan ulospäin maalista. Jos sitten korkea pallo menee sisään, niin se saa mennä. (Tämä sijoittuminen ei ole oikein, mutta kun ensin mennään pallon ja maalin väliin, niin sitten voidaan sijoittumista tarkentaa.

Lapsilla maali menee usein hukkaan, joten ohjeena voi antaa, että katsoo missä maali on silloin kun omilla on pallo tai on esimerkiksi sivuraja.

 

1.2 Sijoittuminen hyökkäys ja puolustustilanteissa

SIjoittuminen_kentalla2

Lapsilla riittää kun oppivat nousemaan pallon mukaan. Jos pallon on puolustusalueella, niin ollaan maalilla. Jos pallon keskualueella, niin noustaan ylemmäksi. Jos pallo on hyökkäysalueella, niin noustaan puoleen väliin. Esimerkiksi kulmapotkutilanteissa maalivahti voi nousta ylemmäksikin.

 

 

 

 2. Läpimurtotilanteet

Läpisyötöt ja  kuljetukset

Läpisyöttötilanteissa maalivahti lähtee vastaan ja pyrkii saamaan pallon käsiin torjunta-alueen sisäpuolella.

Läpikuljetuksissa maalivahti lähteeä vastaan ja yrittää viivyttää hyökkääjää, että puolustajat ehtivät avuksi. Heittätyy palloon, jos tilanne tulee.

Jos puolustaja ja hyökkääjä taistelevat pallosta, niin maalivahti on valmiina menemään vastaan, jos pallo irtoaa tai hyökkääjä pääsee läpi.

 

3. Torjunta-alueen yläpuolelle

Maalivahti menee ulos torjunta-alueelta, kun uskoo ehtivänsä palloon ennnen hyökkääjää.

 

4. Kulmapotku, vapaapotkut, keskitykset

4.1 Kulmapotkut

Sijoittuminen kulmissa

Maalivahti sijoittuu keskelle maalia 05m-1m päähän maaliviivasta. 5v5 peleissä, pelaaja riittää korkeintaa takatolpalle, mutta 7v7 peleissä voi jo opettaa kenttäpelaajia tolppamiehiksi.

  • Maalivahti asettuu vinoittain, jotta pääsee vastaan palloa tai eteenpäinSijoittuminen_kulma
  • Etutolpalla oleva sijoittuu hieman maalin etupuolelle
  • Takatolpalla oleva torjuu edestä tulevat pallot.
  • Muut pelaajat estävät hyökkääjiä maalinpuolelta ja vähän pallon puolelta.

4.2 Vapaapotkut

Muurin asettaminen

Pikkukentillä ja maaleissa sijoitetaan muuri etutolpasta keskelle päin. Pelaajia voi käyttää esimerkiksi 1 laitaan… 3 keskelle maalin koosta riippuen. Maalivahti sjoittuu siten, että näkee pallon ja keskiviivan ja takatolpan väliin.

(lisää kuva)

4.3 Keskitykset

Korkeat keskityspallot ova vaikeita lapsille, ellei maalivahti satu pelaamaan koripalloa. Toisaalta myöskin hyökkääjien puskut ovat heikkoja. Tässä on toimittava maalivahdin mukaan.

Matalat keskitykset pitää yrittää hoitaa puolustajien voimin. Maalivahdille on tärkeää oppia heittäytymään pallon eteen, maaliviivalle ei saada jäädä, koska tällöin peittää vain osan  maalista.

5.  Jalalla pelaaminen

Maalivahteja ja puolustajia rohkaistaan syöttämään toisilleen, tästä syystä maalivahdin on pelattava myös kentällä. Maalivahti ei kuitenkaan ryhdy harhauttamaan hyökkääjää, vaan syöttää ajoissa, tarvittaessa vaikka päätyviivasta yli.

6. Pelin avaus

Mielestäni lasten on avattava peli pitkillä maalipotkuilla tai ilmareilla potkutekniikan vahvistamiseksi. Lyhyet avaukset kyllä oppii helposti.

 7. Puolustuksen ohjaus

Lasten osalta unohtaisin tämän. Kaikki aikanaan.

8. Rohkea maalivahti

Maalivahteja pitää opettaa rohkeiksi ja yrittämään parhaansa. Maalivahtia ei moiti valmentaja eikä kenttäpelaajat. Jälkeenpäin voi toki kertoa, että ”seuraavalla kerralla kannattaisi tehdä näin”.

Arvostelua kuulee kyllä myöhemmällä iällä, varsinkin niiltä jotka eivät asiaa tunne.