Kehity…

Henkinen panos 60% – jos fysiikka ja tekniikka on kunnossa

Maalivahdin erilaisista ominaisuuksista sanotaan 60% oleva henkistä, 25% fysiikkaa ja 15%- 25% tekniikkaa. Jotkut asiantuntijat sanovat myös kenttäpelaajien taidoista merkittävimmän osan olevan henkisellä puolella.

Mikä sitten erottaa henkiset ominaisuudet, taidon ja fyysiset ominaisuudet toisistaan. Samalla tekniikalla mutta erinopeudelle tehty suoritus tekee toisesta taitavan ja toisesta tavanomaisen.

Mielenkiintoista on myös, että eräässä suomalaisessa nopeusvalmennuskirjassa on merkintä ”reaktionopeus (pallosilmä)” eli onko pallosilmä sitä, että näkee ja reagoi tilanteeseen nopeammin kuin muut?

Kun aikoinaan aloitin nuorten maalivahtivalmentamisen, niin siilloin alkaa erikoistuminen: SPL:n D-maalivahtioppaan mukaan ”maalivahdin erikoistumisjakso alkaa 13-vuotiaana, jonka jälkeenkin maalivahti vielä pelaa kentällä. Pitäneekö tuo vielä paikkansa?

Mielestäni  on väärin maalivahteja kohtaan, jos heidän annetaan erikoistua liian aikaisin. Useamman lajin harrastaminen takaa parhaat mahdollisuudet elämässä. Vaikka olisi kuinka lahjakas, harjoittelu esimerkillistä ja valmennus hyvää, voivat loukkaantumiset pakottaa uusiin suunnitelmiin. Tämä asia pätee myös kenttäpelaajiin.