Ploki 2014

 

12…/2014

Ymp_terassi2Ymp_terassi1

Aamuaurinko (jota ei ole vähään aikaan näkynyt) paistaa terassille etuvasemmalta. Haavat peittävät sen varsin hyvin, joten nyt niitä on kaadettu Mikon puolelta. Nuorehkotkin haavat ovat tyvestä, jo vähän ehtineet lahota. Täytynee puuhommia jatkaa isommista haavoista, etteivät rojahda rakennusten päälle. Haapa ei ole kovin pidetty puu, mutta Annanollinmäellä metsikkö on tarkoitus säilyttää, koska se on jos siinä lapsuudessamme ollut.

 

 

 

 

 

Ymp_terassi3Haapa on painoltaan ja paloarvoltaan puolet muiden puulajien arvoista, mutta kuivaa helposti ja on helppo halkoa. Joissakin netin keskusteluissa mainitaan kuivattuna jopa hyvin lahoakestäväksi. Kuvassa oleva Matin tekemä pöytä saattaa tulevana kesänä täyttää 20v, ja on jo vähän ehtinyt pehmetä.

 

 

11…/2014

Ymp_raivausLumet häipyivät. ja nyt ollaan viime vuosien normaalitilanteessa. Olli toivoikin, että jouluun asti olisi lämmintä ja siitä sitten lähtisi lämpiämään. Varmaa on ainakin, että päivä alkaa pitenemään kuukauden päästä.

Ojan varsia raivannut kone hidasteli Annnanollinmäen kohdalla, koska ojan puolella kasvaneet kitukasvuiset koivut olivat edessä. Eivät ole enää, ja istutetaan keväällä syreenejä vähän ylemmäksi. Aita odottaa korjaamista tai poistamista, onhan se siinä jo ollut 10 tai 20  vuotta, kukapa muistaa.

 

 

 

Ymp_mar14a   Ymp_mar14b  Ymp_mar14c

Lumimyräkkä yllätti Keski-Pohjanmaan ja loi Annanollinmäen tilalle talven ainakin muutamaksi päiväksi. Tykky lumi painoi portilla  puiden oksat alas ja vesi nousi joessa tulvakorkeudelle. Aamupäivän aurinko sulatteli lumen ja kuuran pariaitan tummalta seinältä.  Puukatoksen puut lähtivät Kokkolaan takka- ja saunapuiksi, mut ta uutta tilalle.

Ymp_mar14e   Ymp_mar14d

 

 

9…/2014

Ymp_kesakeittio2Rak_kesakeittioKesäkeittiön muuraus on loppusuoralla ja kaikki mahdolliset virheet on tehty. Lääkärit hautaavat virheensä ja ammattimuuraritkin peittävät virheensä. Muurarin tytär saumaili näkyviä osia. Högforssin ruostetta on poistettu akkuporakoneen teräsharjalla. Kattoakin on päälle pystätty ja pitäis saada vedenpitäväksi huovalla. Savupiiput jäävät kyllä ensi keväälle.

 

 

8…/2014

Ymp_kesakeittio1

Terassin laajentaminen kesäkeittiöllä on aloitettu. Ajatus lähti liikkeelle kun vanhan ladon siivouksessa löytyi Högforssi. Muurauksen työnjohdollisesta opastuksesta vastasi muurarin tytär. Ei tällä hommalla taitaisi leipäänsä tienata vaikka saisi koulutustakin. Högforssin siirtämiseksi paikalleen tarvitaankin sitten useita miehiä.

 

 

Ymp_taimiYmp_kokkoPuuntaimet kasvavat viikossa vaaksanmittaiseksi kun nurmikko jää leikkaamatta. Naapurinpellolla on sadonkorjuu menossa puolalaisten kesätyöntekijöiden toimesta – lama on siis vielä kaukana. Talkoilla koottiin kaadettua vesaikkoa kokoksi, eipä taida vielä Venetsialaisina syttyä. Parhaimmat talkoomiehet pääsivät kuvaan.

 

 

7…/2014

Ymp_heina_2014Heinäkuussa lämmintä ja muitakin menoja on riittänyt. Sadevesitynnyrit ovat nipin napin riittäneet saunomiseen. Mietintämyssyssä ovat lisärännit veden keruuseen, ja katonreunuksia riittää. Jonkun verran on  niitetty pajuja ja tuomia huonosti käyttäytyvällä Forrestin harrastelijasahalla. Onhan niitä kertynytkin edellisestä, Venetsialaiskokkotalkoot ovat siis tulossa.  Koiranputkien kukat ovat vaihtuneet kukkiviin horsmiin ja mesiangervoihin.

 

 

Juhannus 2014

Rak_oviJuhannus meni perinteisesti perhe ja lapset koolla, jonkun verran vieraita, paljon saunaan ja syötävää. Juhannuskoivuja ei tarvinnut tänäkään vuonna hakea. Jossakin vaiheessa ne täytyneet katkaista, mutta onneksi ovat kallellaan talosta poispäin. Annanollinmäki ennen ja nyt sivuja on uudistettu. Tuttavia ja lähisukulaisiakin kävi moikkaamassa.

 

 

6…/2014

Ymp_liittymaRak_Ladon_katto

Liittymä tielle oli ajan kanssa pettänyt, joten laitettiin parrut maahan ja kärryllä sepeliä. Postilaatikko sai kymmenien vuosien jälkeen paikkansa kesän ajaksi, ja ensimmäinen täyttäjä oli Ajanfakta. Juhannusviikolla on aloitettu vanhan ladon katon vaihtaminen. Pelti oli kyllä hyvää jo aiemminkin, mutta ei ollut riittänyt koko kattoon ja räystäisiin – ja se kyllä on alkanut näkyä.

 

5-6../2014

 

Ladon_kunnostus2Ladon_kunnostusVanha lato (1772) on nyt saatu ylös maasta, betonitötsien päälle (niitä saa helpommin kuin kiviä) ja tehty uusi lattia.  Alimmat lahonneet hirret otettiinpois, onneksi korkeutta riitää. Tälle kesälle pitäisi saada käytettyä kattopeltiä uudeksi katteeksi

4…/2014

Rak_Vintin_panelointiVintin panelointi aloitettu: ruosteiset naulat piiloon, jotta  pää pysyisi jatkossa ehjänä. Reilu ilmarakoa tuuletusta varten. Pohjoisen puolen ikkunan hirsien oikaisukin odottaa.

 

 

 

 

3…/2014

Ymp_Ladon_siivousYmp_Ladon_siivous2Maaliskuussa saatiin hetkeksi maa valkoiseksi ja vanhan ladon siivous alkoi. Sinne on kasattu 40 vuotta ”jos vielä tarvis” kamaa, mutta ei jätetä niitä enää seuraaville sukupolville. Löytyi vanhaa villaa, puutavaraa, parkettia, sänkyjä, pöytiä yms kalusteita, pyöriä, maaleja, kanistereita, pressuja  ja mahdollisesti pitkässä kamarissa ollut Högforssi ja kupu sekä kauan kadoksissa ollut Fiskarsin iso halkaisukirves. Kaksi kokkoa ja kolme Ekoroskin reissua tarvittiin, mutta nyt lato on tyhjä.

 

 

1-3/2014

Rak_Vintti1 (2)Pariaittaan on laitettu talven ajaksi toiset lasit ikkunoihin. Kierrätystavarasta on tehty sisäikkunoita Josuan tuvan yläkertaan.  Vintti on siivottu pitkästä aikaa, ja monenlaista esiintyi linnun siivistä jonkin eläimen jätöksiin. Taas kerran ruosteinen naula päähän vintillä – täytyy varmaan paneloida ennen korvaamattomia  vahinkoja.