Annanollinmäki ennen

Annanollinmäki on Himangan Tomujoen kylällä sijaitseva kesäpaikka, joka oli aiemmin osa Annanollin tilaa. Annanollinmäki on muuttunut ja muuttuu siten kuin käyttäjillä aikaa, intoa ja rahaa riittää.

Tämä 0,5ha tila sijaitsee Tomujoen kylällä, Himangalta Kannukseen menevän tien varressa. Mahtaako olla Tomujoen pienin tila ja ainoa jossa ei ole traktoria (tämä vaimolle viestiksi). Vieressä virtaa Tomujoki tai oikeammin sen kilometrin pituinen pieni haara, jolle pitäisi tietysti keksiä nimi. Haarojen väliin jää vajaa kilometrin mittainen Myllysaari. Tomujoki on puolestaan Lestijoen haara. Eään tarinan mukaan Tomujoki on saanut nimensä, siitä että joessa on ollut paljon myllyjä ja joki on joskus ollut valkoisena jauhoista. Annanollinmäellä, joka lienee muutama metri muuta aluetta ylempänä, on ollut paljonkin rakennuksia, joita on jonkun uusjaon yhteydessä siirretty lähialueelle. Yksi näistä rakennuksista, tai paremminkin sen hirret, siirrettiin n. 200metrin päähän uudeksi Annanollin kotitaloksi. Näistä rakennuksista ja ihmisistä löytyy muutama kuva näille sivuilla. Voit klikata kuvia isommaksi.

Nämä sivut ovat jonkinlaista dokumentointia. Paperit eivät minulla järjestyksessä pysy. Mutta nämä sivut säilyvät ainakin niin kauan, kuin joku Kasen operaattorille maksaa. Kai tämä on osa tätäkin: joku sanoi Laajalahden männyistä, että ”kun vanhenee, niin juuret tulevat näkymiin”. Annanollinmäki pyritään säilyttämään kesäasuttavassa kunnossa, kuitenkin ilman isompaa menneisyyden painolastia. Maailmahan muuttuu, eikä maaseudunkaan pidä olla museo.

Otsake_Annanollinmäki_ennen

Nämä kuvat ovat olleet Josuan tuvassa seinällä parikymmentä vuotta. Varmaankin osa saatiin Sallilta ja muilta sukulaisilta. Anannaollinmäen entisistä ajoista ovat kertoneet mm. Salli ja Sirkka.

Rakennukset

Annanollinmäellä on ollut aiemmin paljon rakennuksia. Näistä on jäljellä etualalla oleva lato ja Josun tupa, kuten sitä kutsumme. Rakennuksen takana näkyy Annanollin uudempi rakennus rakennus ja vasemmalla Kallion talon pääty. Vasemmalla päreillä päällystetty rakennus on Jänströmin Hanneksen ulkorakennus. Oikeassa reunassa on Josuan, Annanollin ja Kallion navetat. Etualalla olevat halot olivat lämmitykseen, tuohon aikaan Josuan tupa toimi kouluna ja koululaisia löytyy alempaa. Rakennusten ikää on arvuuteltu. Josuan tuvassa päädyttiin 20 vuotta sitten arvioon 1760, joskaan perusteita en muista. Annanollin uudempi talo, joka näkyy kaksikerroksisena takana, valmistui samana vuonna kuin Erkki-tuora syntyi eli siis 1847. Ladossa on merkintä 1790, mutta on ehkä kiinnitetty jälkeenpäin. Niin tain näin, olkoon tämä totuus kunnes toisin todistetaan. .

Annanollin vanhan talon omistivat Johan Erkki Annnanolli vaimonssa Greetan kanssa. Heillä oli kolme lasta: Ensti, Josua ja Hanna. Talo ja maat jaettiin Enstin ja Josuan kanssa, joista jälkimmäinen myi osuutensa Hannes Jänströmille ja osti nykyisen Josuan tuvan. Tämä tapahtui 1950-luvun lopussa/1960 alussa.  Jänströmin puoli, kuvassa vasen puoli, purettiin ensin ja hän halusi myös puolet väliseinästä, mutta tyytyi kuitenkin puihin Mannilan metsästä. (Hanneksesta kuulin tarinan, ettei olisi sodan aikana viihtynyt rintamalla ja piileskellyt sitten Tomujoen metsissä, mielelläni kuulisin pitääkö tarina paikkansa.)Hirsistä rakennetiin nyt jo purettu Jänströmin talo Väinö Kallion talon läheisyyteen. Kun talon toinen pää  purettiin niin siitä rakennettiin Annanollin uusi talo. Joku mainitsi että Erkin sen rakentaneen. Josuan tuvassa asuivat Annanollit sen aikaa kun uutta taloa rakennettiin. Kallio talo purettiin (kuvassa on näkyvissä talon pääty) ja siitä rakennetiin Väinö Kallion talo. Tuohon aikaan Tomujoen tie kulki kuvan vasemmanpuoleisten rakennusten ja joen välistä. Nykyinen uudempi tie kulkee oikeanpuoleisten rakennusten kohdalta, ja ilmeisesti rakennettiin samoja aikoja kuin rakennukset siirrettiin. Tämä olisi luontevaa, koska Annanollinmäellä oli kolme navettaa (kuvassa oikealla) ja olivat nykyisen tien paikalla.

Josuan kuoleman jälkeen mäki oli vuosia tyhjillään ja siten savusauna taisi palaa poikien leikessä. Harmi sinsänsä, sille olisi käyttöä nyt muuhunkin kuin yritykseen kasvattaa variksenpoikia. Josuan tuvan etupuolella oleva ulkorakennus purettiin ennen kuin ehti romahtaa. Muut rakennukset lienevät siirretty jakojen  yhteydessä muualle. Uutta Annanollin taloa asustaa nyt serkkuni Jukka. Tuohon aikaa tie kulki vasemmalta rakennusten takaa. Uusi Tomujoentie oikaisi mutkan ja kulkee nyt kuvan oikean puolen rakennusten paikalla. Maata siirrettiin vanhan ladon viereen, joka osaltaan heikensi ladon säilymistä.

Osa Annanollinmäkeä on myös nykyisen tien toisella puolella oleva Hovilan rakennukset, tosin minun lapsuudessa puhuttiin kyllä mm. Mäen pojista. Keski-Pohjanmaa ei kyllä korkeuksilla koreile. Seuraavat kuvat ova vuodelta 1965 eli uuden tien valmistuttua Hovilan ja Annanollin rakennusten väliin. Olen käynyt molemmissa, jotain häivähdystä on jäänyt mieleen. Ensimmäisessä kuvassa on Hovilan rakennukset, joista jäljellä on osa ulkorakennusta sekä tonttiemme rajalla olevasta kivikasasta pilkistävät kivijalat. Jälkimmäinen kuva on entisen Halla-ahon rakennuksen vierestä, josta asusti Samppe Hovila. He rakensivat myöhemmin lähelle metsänrajaa rakennuksen, ja tielle annettiin hymy suupielessä nimi Huvilakatu. Molemmat rakennukset ovat purettu.

Hovila1 KivetHovila2

 

Ihmiset

Ihm_Annanollin_perheAnnanollinmäellä on ollut monenlaista tönöä, ja siten on ollut ihmisiäkin. Kuvassa ovat Annanollit entisen ja uuden talon edessä. Vasemmalla Annanollin perhe: Ylhäältä Sanni, äitini Siiri, Sirkka, Erkki ja Salli. Alarivissä vanhemmat Ensti ja Salina.

 

Ihm_Kallion_perhe Kallion perhe perhekuvassa Josuan tuvan edessä, joten lienevät mäellä myös asuneen. Ylärivissä Aapo, Matti ja Leevi. Alarivissä Aili, Eeemeli (Emil?), Ilmi, Ida ja sylissä Maria ja pojat Eino ja Väinö (Asko Kallio arveli). Lapsuudessani Kallion pojilla oli kolmekin taloa kylällä, lapsiakin oli ja osa oli samassa Tomujoen kyläkoulussa. Nyt yksi talo on kesäkäytössä ja kaksi muutakin on kovin hiljaiseksi käynyt.

 Ihm_Koululaisia

 

Josuan tupa on aikanaan toiminut paitsi asuntona myös suutarina, luujauhomyllynä ja kyläkouluna. Lestejä ja luita on löytynyt ja koululaisista on jäänyt muistoksi viereinen kuva. Osa on ainakin Annanollin lapsia. Ylempänä oleva kuvan halot olivat koulun lämmittämiseen, vaikkapa tuskin siellä kovin lämmintä on ollut – ainakaan tämän päivän lämpömittarilla mitattuna.

 

 

Tähän isompaan ryhmäkuvaan on nimetkin, joskus kirjoitettu. Napauta kuvaa, niin saat sen isommaksi. Kuvauspaikka ei ole tiedossa. Selaimen suurennoksella saat kuvan riittävän suureksi.

Ihm_Ryhmäkuva

Annanollinmäki kartalla

Seuraavassa ovat otokset pikakartta.fi ja peruskartta 1952-53. Jälkimmäinen on löydetty sivustosta http://koti.kapsi.fi/timomeriluoto/Sivut/Paasivu/KARTAT/KARTAT.html. Vuoden 1950-luvun lopussa rakennettiin uusi Tomujoentie. Siihen asti tie oli yltänyt entisen Hallan-kohdalle, josta jatkunut peltotienä.  Lapsuudessani peltotien rippeitä oli vielä käytössä. Tuolloin tie kulki joen puolelta. Kartassa mustalla merkityt rakennukset lienevät nykyinen Josuan tupa, Annanollin uudempi talo ja Hovilan talo. Olikohan valokuvassa näkyvä Kallion talo purettu ja siirretty jo aiemmin? Joka tapauksessa uuden tien tullessa purettiin Annanollin uudempi talo ja talousrakennukset. Hovilan talosta on minulla jotain muistihäivettä, purkuvuotta täytyy kysellä.

Annanollinmäki_1952 Annanollinmäki_perusk

 

Himanka ja Tomujoki 1855 vuoden kartastosta (http://www.vanhakartta.fi/historialliset-kartat/). Myllysaari löytyy Annandi-sanan yläpuolelta. Alemmassa 1808 sotilaskartassa näyttää Lestijoessa olleen useita laskuja mereen. Alimmassa 1755 kartassa on pätkä Lestinjokea hukassa kun Lestijärvelät lähdetään.  Osan kartoista saa isommaksi klikkaamalla.

 

Himanka-Tomujoki_1855

Himanka-Tomujoki_1808

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Himanka-Lestijoki_1755

Vastaa