Suuryritys - lasitehdas
Sahlgrenin suurisuuntaisin – jopa valtakunnallisesti suuri teollisuushanke oli lasitehtaan perustaminen. Ensin hän haki perustamislupaa Kannukseen, mutta tuli pian toisiin ajatuksiin tehtaan sijoituspaikasta: Himangan Sautinkari satamineen olisi parempi paikka.
Yhteistyökumppanikseen Sahlgren sai nimismies A. Peranderin. Ehkä yhteistyön tarkoituksena oli vain varmistaa luvan myöntäminen, sillä Perander myi osuutensa Sahlgrenille pian tehtaan valmistumisen jälkeen, vuonna 1876.
Tämän Rauman lasitehtaan tominnasta on hieman ristiriitaisia tietoja. Suomen lasiteollisuuden historiassa kerrotaan tehtaassa olleen 4-5 puhaltajaa, jotka yhtä lukuunottamatta olivat Ruotsista. Tehtaan tuotteilla, ikkunalaseilla sekä olut ja lääkepulloilla, kerrotaan olleen menekkiä.
Oskari Tokoi puolestaan kertoo ”klasipruukin” olleen Sahlgrenin kaulaan ripustettu myllynkivi. Teknisten tietojen puuttuessa tehtaan käynnistys vei enemmän aikaa ja varoja kuin oli suunniteltu. Lisäksi tehtaan tuotteet olivat kehnoja : ikkunalasi vihertävää ja rakkulaista, joten sillä ei ollut menekkiä. Tehdas tuotti Tokoin mukaan jatkuvasti tappiota.
Oliko tehdas kannattava vai ei, siihen ei saada vastausta. Mutta Sahlgren ei ainakaan rakennuttanut sitä uudelleen kun se paloi 1879.
Näin ikävästi päättyi J.P. Sahlgrenin tehtailijaura. Taloudellisesta toimeliaisuudesta hänelle oli kuitenkin myönnetty keisarin hopeamitali 1878.