J-P Sahlgren

Kauppias, tehtailija ja valtiopäivämies

toi koulun  ja rautatien Kannukseen

Kannuslainen maakauppias ja valtiopäivämies Johan Petter Sahlgren (1826-1889) oli edistyksellinen mies.

JPSahhlgren3Ensisijaisesti hän oli liikemies, jolla oli erinomainen taloudellisten asioiden taju. Kunnan esimiehenä hänellä oli suuri sananvalta: kaukonäköisenä hän osasi sovitella päätöksiä kuntalaisten mieliksi. Ilman hänen myötävaikutustaan Kannukseen tuskin olisi rakennettu  kansakoulua vielä 1870-luvun alussa, jolloin niitä ei Pohjois-Suomessa ollut vielä ainoatakaan. Kauaskantoisin Sahlgrenin aikaansaannoksista oli kuitenkin rautatien hankkiminen Kannukseen. Tämän saavutuksen merkitystä ei voi nykyäänkään kukaan kiistää.

Lähde: Maija Huuki: Kannuslainen maakauppias ja valtiopäivämies Johan Petter Sahlgren, (1826 – 1889).

Seuraavilla sivuilla esiintyvä tekstin olen saanut jostain sähköisessä muodossa. Mahdollisesti se on Helena Sundbäckin kokoamaa. Tarkemman ja pitemmän kuvauksen  JP Sahlgrenin toiminnasta on kirjoittanut Markku Arponen Sahlgrenin Sukuseura ry:n sukukirjaan (Multiprint Vaasa 2009).

pekka.sahlgren@outlook.com

Tätä kuvaa katsellessani tuli mieleen: arvovaltaisen ja hyvin syöneen näköinen, löytyyköhän lähisuvusta samaa näköä? Mieleen tuli setäni Niilo-Pekka Sahlgren. No mielipiteistä voi kiistellä, tosiasioista se on vaikeampaa.

 

Vastaa